torsdag 4 oktober 2018

Lena Hallström, författare, konstnär och föreläsare, pratade om ”Måltiden” som njutning till vardag och fest”. Hon kallade sig själv ”årsrik” eftersom man kan vara gammal fast man är i unga år. Hon kom med många goda idéer och uppslag som alla kan prova. Hon hade dukat upp ett bord på scenen och börjat med att lägga på bl.a. ett vackert överkast och en gardin på detta, för att skapa en känsla av fest. Hon tände levande kronljus, (vi som har katter får ha värmeljus i ljuslyktor), hon hade lagt kvistar med löv på bordet och föreslog andra ting som man kan hämta in från trädgården eller skogen, beroende på årstid. På det viset skapas en vision av fest. Hon hade flera glasburkar på bordet med olika innehåll som kan användas under dagens måltider, bl.a. torkad svamp. En sådan burk med torkad Karl Johan vandrade runt bland publiken och vi fick gissa innehållet. Man kan ta lite av innehållet ur burkarna och smula över måltiden och genom detta höja smakupplevelsen. Hon påpekade att frysta bär under varm gröt är en fantastisk smakupplevelse. Hon sade flera gånger att det behövdes inte mycket av smaksättaren. Vi fick höra att en hel morot smakar på ett sätt, rivs den blir det genast en annan smak, samma om den skärs i bitar. Små bitar ger en smak, stora bitar en helt annan smak

Lena Hallström


Inga kommentarer: