onsdag 29 maj 2019

Spfutflykt 20190525 Morgonen började med en promenad till busshållplatsen i det svala vädret. När den något försenade bussen kom for vi till busstationen för att vänta på vår lilla buss som rymde 19 av 26 personer, de övriga 7 reste i egna bilar, vår ordförande tog emot och prickade av buss resenärerna. Vår första anhalt blev hos algodlaren Ebba Olsson och hennes forskningsstation i Brunsberg, där vi började med en ”ståfika” med kaffe/te, ost- eller skinksmörgås och havreflarn. De flesta stod ute på baksidan i solen/skuggan och lyssnade på Ebba när hon berättade om sin bakgrund som utbildad marinbiolog och sin något krångliga väg till familjeföretaget ebbas alger och att hon fått inspirationen att odla spirulina av kineserna som odlar och exporterar en hel del. Vi fick veta att algen är full av mineraler, vitaminer, proteiner och antioxidanter. Den har odlats i 1000-tals år pga sina stora hälsoeffekter. Den svenskodlade algen finns i fryst men framförallt i torkad form och kan bl,a, blandas med t.ex mango i smoothies, eller hällas över gröt/yoghurt. Vi fick provsmaka dryck på plats och det var många som köpte påsar för att testa. Algen innehåller 40 % mer protein än kött. Algen gillar basisk miljö och det gör att eventuella föroreningar inte överlever speciellt länge. Vi fick ta på oss blåa plastskydd på fötterna och vita hårskydd innan vi fick gå in i den varma och fuktiga växthus miljön och se de bassänger i vilken algen odlas. Ebba berättade också att hon valt ”att skynda långsamt” då odlingen endast sker från april/maj till senhösten och detta trots att det finns en stor efterfrågan. Vill man veta mer så kan man gå in på www.ebbasalger,se

Ordförande till vänster SPF Karlskoga Siv Kanon

Bussen vi åkte med









Stående Kaffe



Kaffe i naturen







Basäng med alger


Ebba informerar





Inga kommentarer: