SPINATSUPPE
TOMATSUPPE
Svensk Ärtsoppa
Ingredienser till recept
- 0,5 kg gula ärter
- 1,5 liter vatten till kokning
- 250 g rimmat sidfläsk
- 1 gul lök
- 1 tsk timjan och mejram
- 1 lagerblad
Tillagning av recept
- Ställ ärtorna i blöt över natten. Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och börja koka. Skiva lök och tillsätt den. Lägg i fläsk och kryddor. Koka i 1,5 timmar. Ta upp fläsk och skär i kuber och lägg tillbaks. Smaka av med kryddor och salt. Blir soppan för tjock tillsätter du lite mer vatten. Kött eller grönsaksbuljong kan man också smaksätta med, dock sparsamt.
Portioner : | 7 portioner ärtsoppa |
Till Svensk Ärtsoppa bör man dricka varm punsch. Ja vatten går lika bra,öl eller mjölk.
Servera gärna hårt bröd, smör och ost. Senap i ärtsoppan är ett måste. Senapen lägges på kanten av tallriken och blandas med soppan. "delikat" Timjan är också ok till.
Carlshamns Flaggpunsch (nr 588) | |
Land | Sverige |
Distrikt | Sverige |
Alkoholhalt | 26,0 % |
Färg | Gyllengul färg. |
Doft | Stor doft med tydlig karaktär av arrak och pomerans. |
Smak | Mycket söt, simmig smak med tydligt inslag av arrak och pomerans. |
Användning | Serveras vid cirka 40°C till ärtsoppa, eller iskall som avec. |